funiQ logo

This article is not available in русский. This is the венгерский version of the article.

Balatonszemes

Balatonszemes a Balaton déli partján, Somogy megye északi részén, Balatonlelle és Balatonszárszó között fekvő népszerű üdülő- és fürdőhely. Üdülőparcelláit a XIX. század végén kezdték kialakítani. Egykori török végvára helyén ma romantikus kastély áll. Híres Postamúzeumát az egykori postakocsi-járat lóváltó állomásának XVIII. századi istállójában rendezték be.

Túraajánlatok

Látnivalók

Postamúzeum

A XVIII. századi postaállomás épületében helyezték el az 1962-ben alapított múzeumot. 2004-ben felújították és a postai szállítójárművek bemutatását szolgáló lábas-pajtával bővítették. Az udvaron Trischler Ferenc emlékműve látható, amely a szolgálat közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak állít emléket. Állandó kiállítása, „A kocsiszekértől a postaautóig” címmel a postai szállítás történetét mutatja be.

Páduai Szent Antal-plébániatemplom

Barokk átépítésben fennmaradt és barokk toronnyal toldott, késő középkori, egyhajós, sokszögű szentélyes, támpilléres épület. Az Árpád-kori eredetű épület papja az 1333-35-ös pápai tizedjegyzékben szerepel először. A templomot 1517-ben késő gótikus formában átépítették. A török hódoltság idején elpusztult épületet 1740-ben állították helyre, tornya 1749-50-ben épült. Műemléki helyreállítása 1964-72 között történt.

Latinovits Zoltán Emlékmúzeum

Latinovits Zoltán 1976. június 4-én, Balatonszemesen hunyt el, amikor a vasútállomásról induló személyvonat halálra gázolta. Sírja a község temetőjében található. Féltestvérét, Bujtor István is ide temették 2009-ben bekövetkezett halála után.

Az emlékmúzeumban az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagából rendezett tárlaton a színészkirály, Latinovits Zoltán életének kiemelkedő állomásairól láthatunk pillanatokat fotók, írások és egyéb dokumentumok segítségével.

Hullám úti strand A Hullám úti szabadstrand kellemes és barátságos környéken található. Kisgyermekes családoknak ideális helyszín a pihenésre a kis víz és a játszótér miatt.

Vígadó (Csemege) strand Balatonszemesen található egy nyugodt, eldugott szabadstrand a volt Csemege Üdülő mögött. Nem tartozik a legismertebb strandok közé, így a tömeg sem nagy. Van itt strandröplabda- és focipálya, valamint étkezési lehetőség is.

Vasvári (Őszödi) strand A régebben Őszödi strandnak nevezett Vasvári strand a napozóknak ideális, mivel a parton nagy, árnyéktól mentes felületeket találunk.

Berzsenyi úti szabadstrand Balatonszemes központi strandja retró hangulata miatt lehet vonzó sokaknak. A fák kellemes árnyékot nyújtanak a nyaralóknak és van itt büfé, sportpályák, játszótér, homokozó és a strandról átugorhatunk az élményfürdőbe is.

Egyéb látnivalók: Hunyady-kastély, Reich Károly Iskola, Bagolyvár, Emlékmúzeum, Latinovits Zoltán és Reich Károly Emlékkiállítás, Reich Károly szülőháza, Rózsakert, Latinovits Zoltán szobra, Latinovits Zoltán sírja, Sapka-domb, Szőlőhegy.

Története

Balatonszemes a 12 300 fős Balatonföldvári kistérség harmadik legnépesebb települése, amely a szomszédos Balatonlellével és Balatonszárszóval csaknem összeépült. A község szerves része a magyar tenger déli partvonalán a XX. században kiépített népszerű üdülősávnak. Az egykori bivalylegelőn a XIX. század végén kezdődött meg az üdülőparcellák kialakítása, amely napjainkig megtartotta kertes, családias jellegét. A község életében a korábban oly jelentős halászat napjainkra csaknem teljesen megszűnt, viszont a hagyományos szőlő- és a borkultúra manapság is jelen van. Az utóbbi évtizedekben az egész Balaton-régióban – így Balatonszemes életében is – az idegenforgalomhoz kötődő szolgáltatások és a nyaralóvendégeket szórakoztató rendezvények játsszák a vezető szerepet.