funiQ logo

This article is not available in русский. This is the венгерский version of the article.

Szent Mihály-domb és kápolna, Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy és Balatongyörök között magasodik a 136 méteres egykori sziget, a Szent Mihály-domb, tetején a messziről látszódó kápolnával. Hazánk egyetlen, ma is álló halászkápolnája, a Szent Mihály-kápolna gyalog vagy kerékpárral közelíthető meg, de a domb aljáig akár autóval is eljuthatunk.

Szent Mihály-kápolna
Szent Mihály-kápolna Photo: funiQ

A dombtetőn álló kápolna előtt kis tisztás várja a kirándulókat, fenyők árnyékolta padokkal és nem utolsósorban kilátással a Balaton felé. A tisztás déli végében fából faragott Golgota-szoborcsoport látható.

A dombot a '90-es években vonták be a turizmusba, ekkor újították fel a kápolnát, építettek jól járható utat a dombra, és készült el az emlékhely is.

A domb története egészen a római korig nyúlik vissza. A kis földterület egykor a Balaton szigete volt, amely a földmozgások során emelkedett ki, és vált a századföld részévé. A római időkben a dombtetőn valószínűleg egy őrtorony állt, a XVI. században pedig a Györöki vár magaslata lehetett a Szent Mihály-domb, ahol 1622-ben már egy kápolna magasodott. A kápolna XVII. századi létét egy, a 2000-es években előkerült freskón látható évszám is bizonyítja.

A legenda ezzel szemben úgy tartja, hogy a kápolnát halászok emeltették hálából, amiért egy balatoni rianásból megmenekültek. A történet szerint 1739 telén 46 halász dolgozott a Balaton jegén, amikor levált az alattuk lévő jégtábla. Közülük hatan beestek a jeges vízbe, és meghaltak, míg 40 társuk szerencsésen a jégtáblán maradt. A biztos haláltól a hirtelen megforduló szél mentette meg őket, amely a part felé sodorta a jégtáblát. Hálából a halászok megfogadták, hogy kápolnát építenek a dombon.

Ennél valószínűbb, hogy inkább átépítésről vagy felújításról volt szó, hiszen ekkor a kápolna már régóta állt. A kápolna meglétét bizonyítja az oltára mellett lévő két kripta is, amelyeken az 1722-es és 1729-es évszámok voltak olvashatók, amíg le nem koptak.

A XVIII. század második felében keszthelyi ferences barátok éltek itt, akik kiváltak a rendből. A szerzetesek kolduló barátok voltak, akik alamizsnából éltek, lakhelyük pedig barlangokban volt. A remetelakások valószínűleg a domb keleti oldalán voltak, ám mára ezeknek nyoma sem maradt.

Az épület mellett egy régi temetőhely található, így a dombra felsétálva régi sírok, sírkövek adnak sejtelmes hangulatot az útnak. Az út mellett találjuk a 40 halász emlékhelyet, amelyet az egykori temető halottasházából építettek át emlékhellyé. Az apró helyen Németh János kerámiája látható, amely a halászok megmenekülésének állít emléket. Itt minden évben koszorút helyeznek el a balatoni halászokra emlékezve.

A kápolna június közepétől Szent Mihály napig látogatható, ez idő alatt számos programnak ad helyet, esküvőket is szoktak itt rendezni.

Elérhetőségek:

Cím: 8315 Gyenesdiás, Dobó István utca 15.
Tel.: +36 83 316 022, +36 20 927 7239
Web: www.facebook.com/Szent-Mihály-domb-és-kápolna-Vonyarcvashegy

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.