funiQ logo

This article is not available in русский. This is the венгерский version of the article.

Badacsony

A Balaton-felvidék meghatározó hegyének valóban kijár a "tanúhegyek fejedelme" elnevezés, hiszen a legmagasabb és a legismertebb is egyben, valamint a parthoz való közelsége miatt a leglátványosabb is.

Badacsonyi látkép a Folly Arborétum elől

A Tapolcai-medence vulkáni hegyei közül a koporsó formájúakhoz tartozik - akár a Szent György-hegy és a Csobánc -, de ha felülről nézzük, valójában kicsit elnyújtott kör alakot mutat a hegy.

A Badacsonyt könnyű megközelíteni akár gyalog, akár autóval érkezünk. Északról és délről az Országos Kéktúra szeli át a Badacsonyt, Badacsonylábdihegy, Badacsony és Badacsonytomaj felől a sárga sáv jelzésen érjük el a hegyet. Autóval a hegyhez legközelebb a Kisfaludy-háznál parkolhatunk le a fizetős parkolóban, innen a piros sáv jelzést követve járhatjuk be a Badacsony legszebb pontjait. Vonattal legközelebb Badacsonytomaj állomáson érdemes leszállni, de Badacsony és Badacsonylábdihegy állomásról is el lehet indulni.

turistaút a Badacsonyban
Turistaút a Badacsonyban Photo: funiQ

A Badacsony széles, lapos platóját kerüli körbe a Kuruc-körút, amelyet a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 250. évfordulóján, 1953-ban alakítottak ki. Ugyanígy a kuruc korra utalnak a Rodostó turistaház és a Bujdosók lépcsője elnevezések is.

Badacsony neve egybeforrt a rómaiak által meghonosított szőlő- és borkultúrával, ami sikeresen átvészelt minden történelmi időszakot. A hegy lankásabb részein a laza üledék és a mediterrán jellegű éghajlat nagyon kedvez a szőlőtermesztésnek, nem véletlenül ez az egyik legrégebbi borvidékünk.

A Badacsony szoknyáján fut végig a kissé dimbes-dombos, de nagyon hangulatos Római út - mivel a Balatoni Bringakörút is erre visz, sok kerékpárosra kell számítani az úton.

Látnivalók

Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj A legmagasabb tanúhegy, a Badacsony 437 méter magas csúcsán áll a 18 méter magas kilátótorony, amelynek felső szintjéről rálátunk a Balatonra, valamint a Tapolcai-medence környező hegyeire.

Bujdosók lépcsője, Badacsony Az 1936-ban épített, 464 fokból álló lépcsősor a Badacsony nyugati oldalában köti össze a Kuruc-körút elnevezésű turistautat az Országos Kék útvonalával. A lépcsősor mentén hatalmas bazalttornyok, törmeléklejtők, bazalttörmelékek kísérik utunkat. Az 1935-ös Rákóczi-emlékév alkalmából kapta nevét.

Ranolder kereszt, Badacsony A súlyos, faragott kőtömbökből épített feszületet 1857-ben állíttatta Ranolder János veszprémi püspök. A kereszt alatt néhány lépcső vezet a Harangozó-börc nevű sziklateraszra, ahonnan pazar kilátás nyílik. A hatalmas, fehér kőkereszt éjszaka kivilágítva jelzi a Badacsony déli ormát.

Szent István király kápolna, Badacsony A 2014-ben felszentelt modern kápolna Badacsonytomaj felett, a Badacsony oldalában található, az egykori bányászlakások helyén. Az elbontott épületek bazaltköveiből épült a kápolna, a Kossuth-díjas festőművész, helyi lakos, Udvardi Erzsébet kezdeményezésére.

Egry József kilátóhely, Badacsonytomaj A Badacsony déli peremére épített kilátó Egry József, a Balaton festője után kapta nevét. A bazaltból épült kilátópont tetejéről pazar kilátás nyílik a Balatonra, szemben a fonyódi hegyekre, közelebb pedig a Badacsony szoknyáján szétterült szőlőkre.

Szent Imre-templom (Bazalttemplom), Badacsonytomaj Európában mindössze két, bazaltból épült templomról tudunk, a badacsonytomaji az egyik. A kéttornyú neoromán templomban számos művész alkotását megcsodálhatjuk. A helyben kitermelt bazaltból épült templom Fábián Gáspár tervei alapján épült az 1930-as évek elején.

Ökoturisztikai Látogatóközpont, Badacsonytördemic Badacsonylábdihegy településrészen 2014-ben nyílt meg az Ökoturisztikai Látogatóközpont, 2017-ben pedig a látogatók nagy örömére felújították az évtizedek óta elhanyagolt strandot is, ez a két "intézmény" ugyanis egy helyen található. A strandbelépővel ingyenes látogathatjuk a látogatóközpontot is.

Túraajánlatok

Badacsonyi gyalogtúra (10 km) Ez a közepes nehézségű gyalogtúra a tanúhegyek királyát, a Badacsonyt fedezi fel összes látnivalójával és kilátópontjával együtt. Megjárjuk a Bujdosók lépcsőjét, elidőzünk a Ranolder-keresztnél, felmászunk a Kisfaludy-kilátóba, és a hegy összes nevezetes pontját érintjük, legyen az régi vagy új.

Vulkánok földjén (40 km) A látványos túra a Tapolcai-medence egykori vulkáni kúpjai mellett érinti Tapolca hangulatos belvárosát, a szigligeti Ófalut és a Badacsony oldalára felkúszó szőlőket is. Mindezt jelentős szintkülönbségek nélkül, hiszen az útvonal a bazaltkúpok lábait érinti csak.

Strandok

Badacsonytomaj - Badacsony strand A hajóállomás szomszédságában lévő strand homokos partszakasza mentén strandröplabda és strandfoci pálya, ping-pong asztal, vízi sportpályák kaptak helyet. A gyerekeket játszótér várja. A mozgáskorlátozottaknak akadálymentesített wc és zuhanyzó áll a rendelkezésükre.

Badacsonytomaj - Városi strand A bájosan retró hangulatú Városi strandon parkosított és homokos részeket is találunk. A víz elég gyorsan mélyül, viszont a tómeder nem iszapos. A sportok szerelmeseire a parton strandröplabda és a strandfoci pálya, a vízben pedig kosárpalánkok, kapuk és egy röplabdapálya vár.

Badacsonytomaj Midi - Bányász strand A pindurka strandot a 71-es útról lehet elérni, egy vasúti átjáróval szemben van a bejárat.

Badacsonytördemic-Badacsonylábdihegy - Herczeg Ferenc strand A Badacsonytördemichez tartozó Badacsonylábdihegy partján terül el a Herczeg Ferenc strand. A lidós partszakasza miatt a kisgyermekes családok körében igen népszerű strand egy békés, családias, barátságos kis fürdőhely a Badacsony lábánál.

Tanúhegyek

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken Több millió év történetét mesélik el nekünk a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei, mégis mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Cikkünkből kiderül, hogy melyik tanúhegyről lehet siklóernyőzni, melyik hegyet vágták félbe, hol találunk várromokat, vagy hogyan jutunk el a bazaltorgonákig.