funiQ logo

This article is not available in русский. This is the венгерский version of the article.

Szépkilátó és Római-forrás, Balatongyörök

Balatongyörök északkeleti részén, a 71-es út mellett találjuk a 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátót, ahonnan lépcső vezet a néhány perc sétára lévő Római-forráshoz.

A Balaton-part egyik legszebb panorámáját láthatjuk, ha ellátogatunk a Szépkilátóhoz. Balra tőlünk terülnek el a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy és a Haláp. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét, előterükben a Szigligeti vár képe ragadja magával a szemlélődő figyelmét, miközben előttünk terül el a Balaton végtelen tömege.

A szabadon látogatható kilátópont közelében parkolót, piknik asztalokat, büféket és illemhelyeket is találunk. Festetics Tasziló felesége, Hamilton Mária is szívesen kocsizott ki ide, és hogy a hely szépségét növelje, fenyőfákat telepíttetett. A domb tetején álló feketefenyőket állítólag még maga Hamilton Mária ültettette.

A mai Szépkilátót korábban Kápolna-dombként emlegették, ami arra utal, hogy aljában valamikor kápolna állt. A szájhagyomány szerint mellette kolostor is állt, amelyet domonkos rendi szerzetesek laktak. A Szépkilátó nevet Eötvös Károly adta neki 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép kilátás. Ma egy fatáblába vésett idézet emlékszik meg Eötvösről és a már akkor is látott csodás panorámáról.

A kilátópont alatti domb tövében lévő Római-forrás elnevezése annak eredetére utal. A római korban egy villa és az ahhoz tartozó fürdő állt a domb aljában, amelyek feltárását 1938-ban kezdték el. Az egykori villa rusticát és a fürdőházat is a forrás látta el vízzel. A romok ma a Györöki Ifitábor területén találhatóak, bemutatásukra még nincs lehetőség.

A Római-forrás környékét 2001-ben újították fel, a víz ma egy kőkúton keresztül csordogál a hangulatos, árnyas fák tövében. A forrás kristálytiszta vize halk csörgedezés után kis tóban gyűlik össze, amelynek környékén szalonnasütő és padok várják a látogatókat. A forrás és a tavacska között kőtömb emelkedik, amelyen fém kapaszkodó fut körbe, hogy akinek kedve van, mezítláb sétálhasson egyet a hűsítő vízben, miközben a talajba ágyazott különböző méretű és felületű kövek masszírozzák a talpát.

Évek óta a Szépkilátó ad otthont a Római kori vigasságoknak, amely a rómaiak egykori jelenlétének, és a ma is jelenlévő borkultúrának állít emléket.

a balatongyöröki Szépkilátó közelébe érve máris csodás panoráma tárul a szemünk elé
A balatongyöröki Szépkilátó közelébe érve máris csodás panoráma tárul a szemünk elé Photo: funiQ

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.