funiQ logo

This article is not available in русский. This is the венгерский version of the article.

Balaton kerékpárút: Déli part

Заполни маршрут на свой ГЛОНАС как файл ГПХ
Teljes táv: 51 km
Össz. emelkedő:  70 m
Össz. lejtő: -70 m
Magasság max.: 124 m
Magasság min.: 100 m

Balatonberény - Balatonkeresztúr - Balatonmáriafürdő - Balatonfenyves - Fonyód - Balatonboglár - Balatonlelle - Balatonszemes - Balatonszárszó - Balatonföldvár - Szántód (53 km)

A déli parton többnyire nincsenek kiépített kerékpárutak, így érdemes óvatosan közlekedni a mellékutcákon. Balatonberénytől Fonyód határáig folyamatosan kisforgalmú közutakon kell tekernünk. Ezen a részen viszonylag jó tempóban haladhatunk. A kitáblázás jónak mondható, de azért nem árt figyelni a másik irányból érkezők útbaigazító tábláira is.

Balatonberény központjából egészen Balatonkeresztúrig az Ady Endre utca jobb oldalán kiépített kerékpárúton haladunk. Jobb és bal kanyarral rátérünk a Vilma utcára, amely Balatonmáriafürdő körforgalmáig visz bennünket. A körforgalomnál találjuk a település fizetős strandját. Átkelünk egy csatornán, majd közvetlenül utána balra fordulunk, utána pedig az első lehetőségnél jobbra (egyenesen haladva egy nagyon jó kis szabadstrandot találhatunk). Mi folytatjuk a monotonnak nevezhető utunkat egészen Fonyód határáig (nyílegyenes utcákon biciklizünk). Balatonfenyves központjában, a vasútállomáson megtaláljuk a jelenleg is működő kisvasút végállomását.

Fonyód nyugati határában egy elég problémás vasúti átjáró zárja le ezt a szakaszt. Kiérünk a 7-es út mellé, melynek a bal oldalán fut a kiépített kerékpárút. Fonyód két dombján kilátókat és vármaradványokat kereshetünk fel. Fonyódon találjuk az északi part legszebb panorámáját adó szakaszát.

Fonyód központjában átkelünk a jó kis rázós vasúton. Szemben láthatjuk a kikötőt, jobbra pedig irány a következő település: Balatonboglár. Lakóutcákon, kerékpár- és gyalogutakon haladunk. Balatonboglár központjában, a vasút túloldalán, a Temetődombon a Vörös és a Kék kápolnát tekinthetjük meg, valamint figyelmet érdemel az újra látogatható Gömbkilátó. A Kodály Zoltán utcában hepehupás kerékpárútra kell rátérnünk (az útról tábla tilt ki minket). Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó után megérkezünk Balatonföldvárra, ahol szinte a település teljes egészében bringabarát megoldások fogadnak minket: előbb felfestett kerékpáros sáv majd egy nagyon szép, új kerékpárút következik. Földváron kipróbálhatjuk a Keleti szabadstrandot. Végül megérkezünk Szántódra.